perjantai 13. joulukuuta 2013

Minkälainen siili on lemmikkinä?

  Afrikkalaiset kääpiösiilit kasvavat n. 15-20 cm pituisiksi ja painavat n. 250-500 g. Suomen Siiliyhdistys on pitänyt siilirekisteriä vuodesta 2000, ja rekisterin vanhimmat siilit ovat nyt yli 5-vuotiaita. Yhdysvalloista saatujen tietojen mukaan lemmikkisiili voi elää terveenä ja hyväkuntoisena jopa yli 8-vuotiaaksi. Varovasti arvioiden siilin voisi odottaa elävän sille sopivissa oloissa keskimäärin 3-5-vuotiaaksi. Siilien keskimääräisen eliniän odotetaan pitenevän jatkuvasti siilitietämyksen lisääntyessä.

  Lemmikkisiilit ovat aktiivisia yöeläimiä, jotka nukkuvat päivisin ja heräävät touhuamaan pimeän laskeuduttua. Ne ovat luonteeltaan hyvin uteliaita ja pitävät uusien paikkojen tutkimisesta ja öisistä juoksuretkistä. Siili tunnistaa omistajansa tämän hajun perusteella ja nauttii päivittäisestä rapsuttelusta ja hellimisestä.

  Siilit eivät tarvitse toisten siilien seuraa. Ne ovat reviirieläimiä ja jokaisella siilillä on oltava oma asumus. Toisten eläinten kanssa siilejä voi pitää vahdittuna.

  Päivittäiseen hoitoon kuuluu siilin riittävästä ravinnosta ja nesteen saamisesta huolehtiminen, asumuksen siivous ja siilin kanssa touhuaminen. Yhdessäolon aikana kannattaa tarkastaa siilin tassut niiden ympärille kiertyvien hiusten ja lankojen varalta. Siili olisi hyvä punnita noin kerran viikossa, sillä äkillinen painon lasku ja nousu voivat olla merkki sairaudesta. Myös tassut on hyvä pestä, jos ne ovat likaiset. Siilin voi tarvittaessa satunnaisesti jättää yöksi yksin kotiin kunhan muistaa jättää riittävästi ruokaa ja juomaa saataville.

www.suomensiiliyhdistys.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti